Ekumenia ja rauhantyö
Ekumenian hengessä
Ensimmäinen Sant´Egidion yhteisö on saanut alkunsa roomalaiskatolisten kristittyjen keskuudessa Roomassa. Suurin osa maailmalla toimivista yhteisöistä toimii katolisen kirkon piirissä, mutta yhteisö on ollut aina luonteeltaan ekumeeninen, kristittyjen ykseyttä etsivä. Sen vuoksi on luonnollista, että yhteisö toivottaa tervetulleeksi kaikki kristilliseen tunnustukseen ja jopa uskontoon katsomatta. Suomessa toimimme luterilaiselta pohjalta Suomen luterilaisen kirkon yhteydessä, mutta toivotamme yhteyteemme tervetulleeksi kaikki. Yhteinen rukous on mahdollista kaikkien kristittyjen kesken, mutta samalla voimme toimia yhdessä kaikkien hyvän tahdon ihmisten kanssa heidän uskonnollisesta vakaumuksestaan riippumatta.
Kansainväliset kansojen ja uskontojen väliset kokoukset
Uskontojenväliset kansainväliset kokoukset alkoivat 80-luvun puolivälissä Sant´Egidion yhteisön aloitteesta. Kokousten tarkoituksena oli edistää uskontojen välistä ymmärrystä ja vuoropuhelua rauhan edistämiseksi. Sant´Egidion yhteisö on jatkanut elämää paavi Johannes Paavalin II:n aloitteesta vuonna 1986 Assisissa pidetyn maailman rukouspäivän hengessä. Sant´Egidio otti silloin vastaan paavin kutsun historialliseen kokoukseen, jossa hän kehotti: ”Jatkakaamme rauhan sanoman levittämistä ja eläkäämme Assisin hengen mukaisesti”. Siitä hetkestä lähtien Yhteisö on edistänyt rauhan pyhiinvaellusta ystävyyden verkoston avulla. Tähän verkostoon kuuluu erilaisten uskontojen ja kulttuurien edustajia yli 60 maasta. Tällä pyhiinvaelluksella on ollut monia pysähdyspaikkoja useissa Euroopan ja Välimeren alueen kaupungeissa vuodesta toiseen.
Vuonna 1993 pyhiinvaellus pysähtyi Milanoon ja seuraavina vuosina Assisiin ja Firenzeen. Vuoden 1995 kokous oli erityinen, sillä se pidettiin Jerusalemissa Pyhän kaupungin sydämessä. Kokouksen otsikkona oli: ”Yhdessä Jerusalemissa: juutalaiset, kristityt ja muslimit”. Rooman ja Padovan kokousten jälkeen seurasi erityinen kokous Bukarestissa vuonna 1998: ”Jumalan nimi on Rauha: Jumala, ihmiskunta, kansat”. Ensimmäistä kertaa kokouksen järjestivät Yhteisö sekä Romanian ortodoksinen kirkko. Monien ortodoksipatriarkkojen sekä kardinaalien läsnäolo sekä uusi dialogi avasivat tien paavin vierailulle ortodoksiseen maahan. Vierailu toteutui muutamaa kuukautta myöhemmin.
Johannes Paavali II lähetti Yhteisön Lissabonissa pitämälle XIV rauhankokoukselle sanoman, jossa hän sanoi: ”Haluan erityisesti kiittää Sant´Egidion yhteisöä siitä innostuksesta ja hengellisestä rohkeudesta, jota se on osoittanut hyväksyessään Assisin sanoman ja viedessään sen niin moniin paikkoihin maailmassa erilaisten uskontojen kannattajien tapaamisten kautta”.
Rauhan lähettiläinä
Koska Kristus on Rauhan ruhtinas ja toivottaa meille rauhaa, on luonnollista, että kristityt haluavat muuttaa maailmaa ja tuoda Kristuksen rauhaa sinne, missä väkivalta ja sorto alistaa ihmisiä ja haluaa häivyttää heidän ihmisarvonsa. Suurien uskontojen välisten rauhankokousten lisäksi Sant´Egidio toimii monilla maailman konfliktialueilla rauhan sovittelijana. Yhteisön näkyvin saavutus on ollut Mosambikin verisen sisällissodan rauhansopimus, joka solmittiin Roomassa vuonna 1992.
San Bartolomeon kirkossa Roomassa oleva uusien marttyyrien ikoni on vaikuttava muistutus siitä, että sotia ja diktatuureja seuraavat usein vainot ja jopa marttyyrius. Voit ladata tästä uusien marttyyrien ikonin selityksen
Kuolemanrangaistuksia vastaan
Kuolemanrangaistus on aina vastoin Jumalan tahtoa, vaikka se kohdistuisikin sellaiseen ihmiseen, joka on tehnyt mitä hirveimpiä rikoksia. Koska ihminen on Jumalan kuva ja Kristuksen rakastama, meillä ei ole oikeutta riistää toisen ihmisen henkeä. Yhteisö vastustaa sen vuoksi aktiivisesti kuolemanrangaistuksia ja toimii tämän tuomion poistamiseksi maailmasta.